Categories
Uncategorized

Mikä on vakaa kolikko?

Jos olet vasta aloittamassa kryptovaluuttojen maailmaan tutustumista, saatat jopa yllättyä eri vaihtoehtojen määrästä. Todellakin, nykyään sijoittajille on saatavilla aivan uskomaton määrä erilaisia mahdollisuuksia, mikä tulee kryptovaluuttoihin. Jotta voit ymmärtää, mikä voisi sopia sinulle, sinun pitää tietenkin tutustua eri vaihtoehtoihin.

Siitä syystä tällä kertaa tutustumme vakaisiin kolikkoihin. Tämä artikkeli tulee käsittelemään aivan kaiken mahdollisen aiheesta, selvittäen minkälainen mahdollisuus on oikein kyseessä ja mitä kaikkea se voi oikein tarjota. Tutustutaan siis aiheeseen läpikotaisin, jotta sinulle selviää, voisiko tämä sopia sinulle.

Mikä on vakaa kolikko?

Tietenkin ensimmäisenä, meidän tulee selvittää, mikä vakaa kolikko oikein on. Kyseessä on oikeastaan hyvinkin yksinkertainen asia. Vakaa kolikko on tietenkin tietynlainen kryptovaluutta, mutta se eroaa selkeästi muista vaihtoehdoista. Nimittäin vakaan kolikon arvo on aina sidottu johonkin toiseen mahdollisuuteen kuten toiseen kryptovaluuttaan tai fiat valuuttaan.

Vakaat kolikot ovat luotu vastapainoksi muille kryptovaluutoille. Kuten nimittäin varmasti tiedät, kryptovaluutoilla on hyvin korkea volatiliteetti. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi ethrereumin kurssi vaihtelee hyvin paljon hyvin lyhyessä ajassa. Vakaiden kolikoiden tarkoitus on yksinkertaisesti toimia kätevämmin maksu tarkoituksiin, koska niiden arvo ei vaihtele yhtä paljon yhtä lyhyessä ajassa.

Miksi vakaat kolikot ovat niin tärkeitä?

Tämä selittää jo hieman, miksi vakaat kolikot ovat oikeastaan niin tärkeitä. Nimittäin vaikka tutut vaihtoehdot kuten Bitcoin ja Ethereum ovat hyvin suosittuja, niiden korkea volatiliteetti tekee niistä hieman hankala käyttöisiä maksuna.

Tietenkin juuri tämä korkea volatiliteetti tekee niistä hyvin suosittuja sijoituskohteita. Koska niiden arvo vaihtelee hyvin paljon hyvin lyhyessä ajassa, niillä kaupan käyminen on todella jännittävää. Kuitenkin samasta ne eivät toimi kaikista helpoimmalla tavalla maksuna. Niillä on hieman haastava suorittaa maksuja, koska kauppiaiden on hankala hinnoitella tuotteitaan valuutoilla, joiden arvo vaihtelee koko ajan niin paljon. Tämän takia vakaille kolikoille oli selkeä markkinapaikka kryptovaluuttojen maailmassa.

Myös vakaisiin kolikkoihin tulee sijoittaa vastuullisesti

Jos olet perehtynyt edes hieman kryptovaluuttoihin, olet varmasti törmännyt erilaisiin oppaisiin vastuullisesta sijoittamisesta. Jos et ole vielä törmännyt tähän aiheeseen, on hyvin tärkeää, että tutustut siihen ennen kuin sijoitat mihinkään kryptovaluuttaan. Tämä on hyvin tärkeää ottaa myös huomioon vakaisiin kolikkoihin sijoittaessa.

Vaikka vakaat kolikot ovat nimensä mukaisesti vakaita, tämä ei tarkoita sitä, että niiden arvoon ei vaikuttaisi ulkopuoliset asiat. Toisin sanoen, aivan kuten mikä vain muu sijoituskohde, myös vakaiden kolikkojen arvo voi yllätyksellisesti tipahtaa. Siitä syystä on hyvin tärkeää, että käytät apunasi kaikkia vastuullisen sijoittamisen ohjeita. Kerää itsellesi monipuolinen salkku ja keskity pitkäaikaiseen sijoittamiseen. Niin voit varmistaa, että sijoitat aina mahdollisimman vastuullisesti ja turvallisesti.

Minkälaisia vakaita kolikoita on olemassa?

Yleisesti ottaen kryptovaluuttojen valikoima on aivan jättimäisen suuri. Tämä tietenkin tarkoittaa myös sitä, että myös vakaita kolikkoja on hyvin monia erilaisia. Voit siten olla varma siitä, että voit löytää myös juuri sinulle sopivan vaihtoehdon. Seuraavaksi käsittelemme läpi erilaiset vaihtoehdot, mikä tulee vakaisiin kolikkoihin.

Fiat-vakuutetut vakaat kolikot

Fiat-vakuutetut vakaat kolikot ovat sidottu johonkin fiat valuuttaan kuten euroon tai Yhdysvaltain dollariin. Niiden tarkoitus on säilyttää fiat valuutan arvo vakuuden takaajana vakaan kolikon arvolle. Tämä vakuu voi olla myös joku arvo metalli kuten kulta tai hopea tai jopa öljy joissain tapauksissa. Kuitenkin kaikista yleisin vakuu on Yhdysvaltain dollari.

Näitä vakuuksia tarkkaillaan ja säännöstellään itsenäisten huoltajien puolesta. Joitakin suosittuja esimerkkejä fiat-vakuutetuista vakaista kolikoista ovat Tether (USDT) ja TrueUSD (TUSD). Nämä molemmat vaihtoehdot ovat tietenkin linkitetty juuri Yhdysvaltain dollariin.

Krypto-vakuutetut vakaat kolikot

Samankaltaisella tavalla kuin fiat-vakuutetut vakaat kolikot, krypto-vakuutetut vakaat kolikot ovat linkitetty johonkin toiseen kryptovaluuttaan. Koska kryptovaluutoilla on korkea volatiliteetti kuten mainitsimme aikaisemmin, nämä vakaat kolikot ovat niin sanotusti yli valuukettuja. Toisin sanoen kryptovaluutan arvoa pidetään sen yli, mitä vakaita kolikoita on.

Esimerkiksi, jos kryptovaluutan arvo on 2 miljoonaa euroa, se voidaan pitää yhden miljoonan euron edestä vakaata kolikkoa varten. Tämä takaa 50% pudotuksen kryptovaluutan arvossa. Tästä suosittu esimerkki on MakerDAOn luoma DAI vakaa kolikko. Se on linkitetty Yhdysvaltain dollariin ja taattu Ethereum lohkoketjun ETH merkeillä ja muilla kryptovaluutoilla 150% edestä.

Algoritmi Vakaat Kolikot

Algoritmi vakaat kolikot ovat hyvin mielenkiintoisia. Ne saattavat säilyttää erillisiä varoja tai ei. Niiden tärkein erottelu on strategia, jolla pyritään pitämään vakaan kolikon arvo tasaisena algoritmin kautta. Tämä on kaikessa yksinkertaisuudessaan tietokoneohjelma, joka säilyttää valuutan arvon.

Tämä ei periaatteessa eroa paljoa monista perinteisistä keskuspankeista. Nämä eivät myöskään turvaudu varojen takaamiseen pitääkseen valuutan arvon tasaisena. Ero tulee kuitenkin siinä, että keskuspankit asettavat julkisen rahapolitiikan, jota tarkkaillaan laillisten toimijoiden puolesta. Algoritmi vakaat kolikot eivät voi nojautuan tämänkaltaisiin asioihin. Siitä syystä näiden vaihtoehtojen arvo saattaa myös tipahtaa silloin tällöin.

Vakaiden kolikoiden säännöstely

Vakaat kolikot ovat saaneet jonkinlaista kritiikkiä toiminnastaan. Tätä on varsinkin saatu säännöstelijöiltä, koska niiden arvo nousi hyvin nopeasti, mikä vaikutti myös suurempiin taloudellisiin osa-alueisiin. Siitä syystä vuonna 2021 esiteltiin sääntöjä, joihin vakaiden kolikkojen tulisi mukautua toimiakseen. Nämä keskittyivät vakaisiin kolikkoihin, jotka olivat säännöstelijöiden mielestä erityisen tärkeitä.

Miten vakaat kolikot toimivat ja mikä on niiden tarkoitus?

Kuten mainitsimme, vakaiden kolikkojen tarkoitus on tarjota toinen vaihtoehto kryptovaluuttojen rinnalle. Näiden vaihtoehtojen pohjimmainen tarkoitus on yksinkertaisesti toimia paremmin maksu tarkoituksiin verrattuna korkean volatiliteetin vaihtoehtoihin kuten Bitcoin ja Ethereum sekä muut perinteiset kryptovaluutat.

Vakaat kolikot toimivat periaatteessa varsin yksinkertaisella tavalla. Niiden arvo on linkitetty toiseen asiaan. Yleensä tämä on fiat-valuutta, mutta kuten jo opit, asia ei ole aina näin. Silloin tällöin arvo voi olla linkitetty myös toiseen kryptovaluuttaan tai muuhun arvokkaaseen tuotteeseen.

Kryptovaluuttojen valikoima jatkaa kasvuaan

Kryptovaluutat ovat olleet osa maailmaamme jo yli vuosikymmenen ajan, eivätkä ne vaikuta lähtevän mihinkään. Päinvastoin, niiden valikoima kasvaa koko ajan suuremmaksi, tuoden uusia mahdollisuuksia niiden käyttäjille ja sijoittajille.

Vakaat kolikot ovat ensimmäinen mahdollisuus, joka kilpailee suoraan samoista käyttötarkoituksista fiat-valuutan kanssa. Siitä syystä tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, mitä näille vaihtoehdoille tapahtuu tulevaisuudessa. Ehkä niiden käytöstä tulee entistä yleisempää, tai niiden käyttöä tullaan rajoittamaan. Vain aika voi kertoa, mitä vakaille kolikoille tulee tapahtumaan, mutta tätä tulee varmasti todella mielenkiintoista seurata.