Categories
Uncategorized

Finnair osake

Finnairilla on pitkä ja vaikuttava historia. Tiesitkö, että se on maailman viidenneksi vanhin edelleen toiminnassa oleva lentoyhtiö? Finnair, jonka juuret perustuvat vakauteen ja luotettavuuteen, on noussut myös merkittäväksi työnantajaksi – sen palveluksessa oli vuoden 2018 lopussa yli 3 600 henkilöä. Monet suomalaiset eivät halua ainoastaan matkustaa Finnairilla kanssa, vaan myös omistaa osuuden tästä arvostetusta lentoyhtiöstä. Tutustutaanpa Finnairiin osakekaupan ja sijoittamisen näkökulmasta.

Finnairin lyhyt historia

Vuosien varrella suomalainen lentoyhtiö Finnair on kasvanut merkittävästi. Se on ollut toiminnassa jo kohta 100 vuoden ajan, alun perin nimellä Aero O/Y, vuodesta 1923 asti. Näihin vuosiin on mahtunut joitakin siviililentämisen kannalta hankalia aikoja, kuten talvisota 1940-luvulla. Finnair on vaikeuksista huolimatta selvinnyt. Sen laivaston määrä on kasvanut vain muutamasta koneesta tämänhetkiseen 80 koneeseen. Kasvun ansiosta ne ovat pystyneet tarjoamaan matkailijoille erilaisia palveluja reittilennoista rahtilentoihin. Finnairiin verkostoon kuuluu tällä hetkellä yli 70 kohdetta Euroopassa, Aasiassa ja Yhdysvalloissa. Etsimällä jatkuvasti uusia mahdollisuuksia laajentaa kattavuuttaan he ovat onnistuneet luomaan kansainvälisen läsnäolon, jota on vaikea sivuuttaa. Finnair on myös useissa tutkimuksissa todettu yhdeksi maailman turvallisimmista lentoyhtiöistä. Suomalaisten luottamus on siis hyvin ansaittu.

Finnairin osakkeen tiedot

Finnair listautui pörssiin jo 80-luvulla, 26. päivä kesäkuuta vuonna 1989. Sen virallinen toimiala on lentokentät ja lentoliikenne. Viimeisimpien tietojen mukaan Finnairin osakkeen alin päätöskurssi 12:den kuukauden aikana oli 0,37 euroa ja ylin 0,84 euroa. Yksi osake tuo yhden äänen. Osakkeiden lukumäärä on yhteensä 1 405 980 132 kappaletta ja yhtiön markkina-arvo 964 221,17 euroa.

Kannattaako Finnairiin sijoittaa?

Finnairin osakekurssi on kokenut suuria muutoksia ajan kuluessa. Esimerkiksi vuonna 2018 se kävi kauppaa korkeimmillaan reilulla 2 eurolla, laskien lokakuussa 2020 alimmillaan 0,30 euroon. Sen jälkeen se on ollut noususuunnassa ja viimeisin huippu on ollut 0,84 eurossa. Tämä osoittaa, että vaikka osake on erittäin epävakaa, sillä on myös potentiaalia palkitseviin sijoituksiin.

Se, että valtio on Finnairin merkittävä osakkeenomistaja, tuo sille tietynlaista vakautta verrattuna muihin markkinoilla oleviin osakkeisiin. Tämä antaa sijoittajille mielenrauhaa, kun he harkitsevat rahojensa sijoittamista Finnairin osakkeisiin.

Finnairin osakkeisiin sijoittamisen etuna on myös se, että voit päästä käsiksi ajoittain maksettaviin osinkoihin, jotka voivat antaa sijoituksellesi hieman lisätuottoa. Finnairin osakkeen ollessa hyvin edullinen, voi se olla hyvä sijoitus vakauttamaan salkkuasi muiden osakkeiden kaveriksi.

Miten voin ostaa Finnairin osakkeita?

Osakkeiden ostaminen ei ole vaikeaa, mutta aloittelijan on syytä tehdä pientä tutkimustyötä ensin. Perehdy sijoittamisen strategioihin ja eri sijoituskohteisiin. Netissä on tarjolla paljon hyviä tietolähteitä ja neuvontaa on saatavilla myös henkilökohtaisesti esimerkiksi pankeissa.

Ostopaikkaa eli osakepörssiä valitessa kannattaa tutkia hieman pörssin taustoja. Varmista, että alusta on turvallinen, sillä on alhaiset kaupankäyntikulut ja mahdollisuus reaaliaikaiseen kurssiseurantaan. Kun olet tehnyt valintasi, tulee sinun rekisteröidä pörssiin tili. Tämä on yleensä melko suoraviivainen prosessi, jossa annat joitakin olennaisia tietoja itsestäsi ja vahvistat tilin sähköpostitse. Joudut todennäköisesti todentamaan myös henkilöllisyytesi lähettämällä pörssille kuvan henkilökortistasi tai passistasi. Kun nämä kaikki vaiheet on suoritettu, pääset osakekaupoille.

Osakkeita ostaaksesi sinun täytyy tallettaa varoja pörssiin. Talleta vain sen verran, kun olet aikeissa käyttää kerralla – rahat eivät välttämättä ole pörssissä säilyttäen hyvässä turvassa. Pörsseissä on yleensä tarjolla erilaisia maksutapavaihtoehtoja, joista voit valita parhaiten itsellesi sopivan. Kun raha näkyy pörssitililläsi, voit siirtyä ostamaan haluamasi määrän Finnairin tai muiden yhtiöiden osakkeita. Aika helppoa, vai mitä?